Šta je Floorball

ŠTA JE FLOORBALL?

Floorball je zabavan, brz, bezbjedan i jeftin dvoranski timski sport, za koji su potrebne samo štapovi, loptica i patike. Floorball tim sastoji se od 10 do 20 igrača, od kojih na terenu u istom trenutku boravi njih šest (ukljućujući golmana) na zvaničnim utakmicama.

 

Golman nosi laku zaštitu za tijelo i masku za lice ali nema štap, već loptu hvata i dodaje rukama.

 

Floorball sa uživanjem mogu da igraju i početnici, ali to je ujedno sport sa velikim potencijalom za razvoj igračke tehnike – za baratanje štapom i lopticom, dodavanje, dribling i šut.

 

Floorball je idealan za mješovite i uzrasno neujednačene grupe zbog toga što se zasniva na brzini i tehnici, a ne na fizičkoj snazi. Povrede u igri su veoma rijetke, jer su i loptica i štapovi izuzetno lagane.

 

U igranju floorball-a uživaće svi koji žele lijepo da se zabave i usput se dobro oznoje. Idealan je za dječake, djevojčice, muškarce i žene, nevezano za njihovo prethodno sportsko iskustvo.

 

Floorball se može igrati i na asfaltnom terenu, ali u tom slučaju lopatice štapova će se brzo izlizati. Iz tog razloga ovaj sport se pretežno igra u dvoranama. Parket i ostale podloge dvoranskih terena ne mogu biti oštećeni floorball štapovima niti lopticom.

 

U svom sadašnjem obliku floorball je osmišljen u Švedskoj sedamdesetih godina dvadesetog vijeka. Danas se zvanično igra u preko 60 zemalja, a svakim danom stiče nove pristalice i igrače. U svijetu postoji preko 4 396 floorball klubova i 300 133 registrovanih igrača. Svjetsko prvenstvo se organizuje svake godine – jedne godine u ženskoj, druge u muškoj konkurenciji.

 

Atraktivnost floorball-a, njegova bezbjednost, jeftina oprema, kao i mogućnost igranja u fiskulturnim salama čine ovaj sport posebno zanimljivim izborom za nastavnike fizičkog vaspitanja. Djeca širom svijeta rado prihvataju ovaj sport na časovima fizičkog, a mnoga od njih pokazuju želju da se priključe nekom klubu i počnu da treniraju.

 

Zanimljivo je da floorball postaje sve prisutniji među profesionalnim igračima različitih sportova, koji ga koriste kao dio svog kondicionog treninga.

SPORT ZA 21.VIJEK - FLOORBALL

TEREN

Teren može da bude svaka fiskulturna sala koja ima parket ili neku drugu podlogu, Standardne dimenzije terena su 40x20 metara ali se dozvoljavalju odstupanja.

 

IGRAČI

Svaki tim ima 6 igrača na terenu, ukljućujući golmana.

 

LOPTICA

Loptica ima 72 milimetra u prečniku i teži 23 grama

 

TRAJANJE IGRE

Igra se odvija u tri trećine od po 20 minuta. Poslije svake trećine, timovi mijenjaju strane.

 

GOLOVI

Dimenzije gola za floorball su 160x115 centimetara

 

ŠTAPOVI

Štapovi su dugački između 80 i 110 cm i veoma su lagani. Dizajnirani su tako da ne oštećuju ni jednu podlogu, ukljućujući parket.

Copyright @ All rights reserved

O GROMOVIMA

 

Floorball klub Gromovi, Banja Luka je osnovan 2008. godine i time je postao prvi osnovani i registrovani floorball klub u Bosni i Hercegovini.

KONTAKT

 

Darka Jakmirovića 3

78000 Banja Luka

Bosna i Hercegovina

 

T. +387| 065/971-525; 065/526-868

E. info@gromovi.net

W. www.gromovi.net